poniedziałek, 26 listopada 2018

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą 

 

Ciasto

  • 180 g mąki
  •  1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  

Wszystkie składniki zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Najlepiej gdy zrobimy to dość szybko, wtedy ciasto będzie idealnie kruche. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ponad godzinę. W tym czasie naczynie na tartę dokładnie i grubo smarujemy masłem. 

Następnie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy - wykładamy nim nasze naczynie do pieczenia. Dokładnie nakładamy na spód i boki - możemy też rwać i rozciągać ciasto palcami.  Spód ciasta dobrze nakłuwamy widelcem i znów wkładamy do lodówki, a tym czasem nastawiamy piekarnik na 190 stopni C - ja nastawiam na góra i dół bez termoobiegu. 
Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy ciasto i pieczemy ok 30 minut - do uzyskania złotego koloru. 



Masa cytrynowa

  •   sok z cytryny z około 2- 3 cytryn ok. 125 ml
  • 125 ml wody
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

Ścieramy skórkę z naszych cytryn. Następnie wycisnąć sok z cytryn i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować - masa zgęstnieje. Masę ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone masło i szybko mieszamy aby je połączyć z masą. Następnie dodajemy jajko i żółtka i znów szybko mieszamy - nasza masa powinna być gęsta. 

 Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na kruchym spodzie- może być gorący wykładamy krem, a następnie wykładamy pianę z białek dokładnie rozprowadzamy po kremie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz