Podczas rozszerzania diety córki nadszedł czas na owoce, które w okresie letnim będą zasypywać nasze stoły jedne po drugich. Chciałam znaleźć sposób, aby wszystkie te owoce wprowadzić do diety swojej córeczki.
Tak odkryłam domowy kisiel z owoców, które akurat mam pod ręką.
Kisiel to super propozycja dla naszych dzieci i dla nas bo:
- zawsze smakuje- córka zjada zawsze całą miseczkę i nie marudzi,
- podajesz dziecku miseczkę pełną witamin,
- robisz go w niecały kwadrans
- masz pewność, że Twoje dziecko je same zdrowe rzeczy - kisiel z torebki zawiera substancje barwiące i konserwanty - więc nic dobrego.
Dlatego sami gotujemy pyszny kisiel, a oto kilka przepisów :)
Kisiel z dowolnych owoców
Potrzebne nam będzie :
1 szklanka wody ( pól szklanki do owoców, pół do rozpuszczenia mąki)
garść owoców - najlepiej prosto z krzaczka lub drzewka
czubata łyż. mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Owoce ze sprawdzonego źródła dobrze myjemy i przygotowujemy do gotowania - np. wiśnie - drylujemy. Następnie w zależności od wieku naszej pociechy owoce możemy zetrzeć na tarce lub zagotować i zblendować. Ja gotuje kawałki owoców w 0,5 szklanki wody następnie je blenduje i znowu zagotowuje. Do pozostałej wody dodajemy mąkę i dobrze mieszamy - taki roztwór powoli wlewamy do gotujących się owoców. Całość trzymamy chwilę na ogniu i gotowe! SMACZNEGO
Kisiel arbuzowy
Arbuza pokroić, wyjąć pestki i zblendować. Papkę z arbuza zagotować. W niecałej połowie szklanki wody rozpuścić 1 łyż. mąki ziemniaczanej i dodać do gotującego się arbuza. Poczekać aż zgęstnieje i gotowe! SMACZNEGO
Kisiel wieloowocowy
Korzystając z w/w przepisów możemy zrobić kisiel wieloowocowy. Kilka wiśni, brzoskwinia i jabłko lub maliny to idealne połączenie. Komponuj własne mieszanki owocowe dla swojej pociechy i ciesz się smakiem i łatwością przygotowania. SMACZNEGO
Pamiętaj, aby dziecku podać kisiel w odpowiedniej temperaturze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz