poniedziałek, 23 października 2017

Przepisy na domowy kisiel z owoców

Podczas rozszerzania diety córki nadszedł czas na owoce, które w okresie letnim  będą zasypywać nasze stoły jedne po drugich.  Chciałam znaleźć sposób, aby wszystkie te owoce wprowadzić do diety swojej córeczki.
Tak odkryłam domowy kisiel z owoców, które akurat mam pod ręką.



Kisiel to super propozycja dla naszych dzieci i dla nas bo:
- zawsze smakuje- córka zjada zawsze całą miseczkę i nie marudzi,
- podajesz dziecku miseczkę pełną witamin,
- robisz go w niecały kwadrans
- masz pewność, że Twoje dziecko je same zdrowe rzeczy - kisiel z torebki zawiera substancje barwiące i konserwanty - więc nic dobrego.

Dlatego sami gotujemy pyszny kisiel, a oto kilka przepisów :)

Kisiel z dowolnych owoców 
Potrzebne nam będzie :

1 szklanka wody ( pól szklanki do owoców, pół do rozpuszczenia mąki)
garść owoców - najlepiej prosto z krzaczka lub drzewka
czubata łyż. mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania 
Owoce ze sprawdzonego źródła dobrze myjemy i przygotowujemy do gotowania - np. wiśnie - drylujemy. Następnie w zależności od wieku naszej pociechy owoce możemy zetrzeć na tarce lub zagotować i zblendować. Ja gotuje kawałki owoców w 0,5 szklanki wody następnie je blenduje i znowu zagotowuje.  Do pozostałej wody dodajemy mąkę i dobrze mieszamy - taki roztwór powoli wlewamy do gotujących się owoców.  Całość trzymamy chwilę na ogniu i gotowe! SMACZNEGO


Kisiel arbuzowy 

Arbuza pokroić, wyjąć pestki i zblendować. Papkę z arbuza zagotować. W niecałej połowie szklanki wody rozpuścić 1 łyż. mąki ziemniaczanej i dodać do gotującego się arbuza. Poczekać aż zgęstnieje i gotowe!  SMACZNEGO

Kisiel wieloowocowy  
Korzystając z w/w przepisów możemy zrobić kisiel wieloowocowy. Kilka wiśni, brzoskwinia i jabłko lub maliny to idealne połączenie. Komponuj własne mieszanki owocowe dla swojej pociechy i ciesz się smakiem i łatwością przygotowania. SMACZNEGO


Pamiętaj, aby dziecku podać kisiel w odpowiedniej temperaturze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz