niedziela, 21 maja 2017

Jak prawidłowo pasteryzować i mrozić zupki dla dziecka własnej roboty

Jak prawidłowo pasteryzować i mrozić zupki dla dziecka własnej roboty 


Podczas rozszerzania diety często mamy decydują się same przygotowywać posiłki, a nie podawać gotowe słoiczki ze sklepu. Mając dostęp do sprawdzonych produktów jest to bardzo dobre rozwiązanie. Jednak codzienne gotowanie, blendowanie i przygotowanie często jest kłopotliwe i  może na to brakować czasu.
Sama już niedługo wkroczę w temat gotowania i rozszerzania diety dlatego znalazłam rozwiązanie, które pomoże mi dobrze przechowywać gotowe porcje obiadków dla córki.
Pomocnym rozwiązaniem jest gotowanie większej ilość zupki i jej pasteryzowanie lub zamrożenie. Takie gotowe porcje w odpowiedniej wielkości są idealnym rozwiązaniem i bardzo ułatwiają życie. Myślę, że większość mam woli mieć gotowe słoiczki domowej roboty bez konieczności codziennego ich przyrządzania.
Trzeba jednak wiedzieć jak to zrobić, aby nasze posiłki były zdrowe i bezpieczne. 


Pasteryzacja to sposób konserwacji - przechowywania produktu, który zabezpiecza go przez psuciem, dzięki wysokiej temperaturze.

Pasteryzacja- jak to zrobić ?

1. Przygotowujemy czyste, dobrze umyte i nie uszkodzone słoiki oraz zakrętki, które nie są zardzewiałe.  Słoiki dobrze wcześniej wyparzyć w temperaturze 100 stopni C. Do tak przygotowanych słoików nakładamy zupkę i dokładnie zakręcamy słoiki.
2. Następnie przygotowujemy duży garnek, na jego dnie umieszczamy ścierkę - aby zapobiec pęknięciu i uderzaniu słoików. Zakręcone słoiczki wkładamy do garnka w odpowiednich odstępach miedzy sobą i zalewamy wodą. Dobrze, gdy słoiki są tej samej wielkości i zalewamy je wodą tak by sięgała ok 3 cm poniżej zakątki.

3. Nasze słoiki pasteryzujemy około 20 min i ich zakrętki powinny się uwypuklić i szczelić. Następnie wyjmujemy z garnka, dokręcamy zakrętki i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.
wieczka słoiczków powinny się uwypuklić i strzelić

Czytaj więcej: http://www.sosrodzice.pl/domowe-sloiczki-czyli-szybkie-domowe-dania-dla-niemowlat/2/
Tak pasteryzowane słoiki możemy przechowywać kilka tygodni najlepiej w lodówce.
Mrożenie zupek- krok po kroku.
Kolejnym sposobem na długie przechowywanie jest mrożenie. W tym przypadku przygotowaną zupkę studzimy i umieszczamy w plastikowych pojemnikach. Można mrozić również w szklanych ale należy pamiętać, że napełniamy je tylko do 2/3 objętość gdyż zupka zwiększy swoją objętość podczas zamarzania. Ja jednak wole plastikowe pojemniki- są wygodniejsze i bezpieczniejsze.


Często zupka po odmrożeniu może zmienić swoją konsystencję dlatego, aby tego uniknąć, masło lub oliwę należny dodać tuż przed podaniem, a nie przed zamrażaniem. Również produkty takie jak makaron, ryż dodajemy do rozmrożonej zupki. 
Warto pamiętać, aby zamrażać takie ilości pokarmu, które zostaną podane od razu - nie można ich ponownie zamrozić.
Tak zamrożoną zupkę można przechowywać nawet 2 miesiące.

Mrożenie składników na zupkę


Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również mrożenie wcześniej przygotowanych składników na zupkę, które potem tylko odmrażamy i gotujemy. Takie zapasy warto zrobić na zimę, gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw, a te w sklepach nie są dobrej jakości. Wystarczy tylko składniki obrać, umyć i w odpowiedniej ilości poporcjować np w woreczki lub pojemniki plastikowe.

Myślę, że często będę korzystać z tych sposobów, bo da mi to poczucie komfortu, że w przypadku wyjazdu, długiego spaceru lub gości- mam gotowy obiadek dla dziecka.

Ważne, aby dziecko zjadało też świeże zupki i tylko gdy będę mogła podam córce świeże obiadki.



Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. 
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz