Do niedawna nie wiedziałam jeszcze, co to zboża ekspandowane. Dlatego postanowiłam to zmienić a z moją wiedzą podzielę się z wami :)
Co to Zboża Ekspandowane ?
Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna
działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji
chemicznych. Do puffingu używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie.
<google>
Ekspandowanie zbóż jest więc działaniem na zboża gorącą parą wodą - co powoduje zmianę jego struktury - zboże jest większe ale miękkie i lekkie, a zawiera w sobie większość wartości odżywczych, które posiadało przed zabiegiem.
Super sprawa!
Z czym to się je?
Ekspandowanie zbóż daje nam możliwość sięgania po różne
rodzaje zbóż - które od razu są gotowe do jedzenia, a sposób ich użycia
ogranicza tylko nasza kulinarna wyobraźnia.
Możemy używać ich do posypywania ciast i deserów, przyrządzać z jogurtem naturalnym jako pyszne i pożywne śniadanie, często chrupię je jako przegryzka - zamiast chipsów :) lub możemy skorzystać z przepisów dostępnym na stronie http://www.soligrano.pl/
Dlaczego warto jeść ?
Zboża są bardzo ważne w naszej diecie, a zboża ekspandowane dają nam wygodę sięgania po to co najzdrowsze. Zboża są ogromnym źródłem błonnika i białka i cennych minerałów - dlatego zachęcam do ich jedzenia.
Jakie kupować?
W sklepach coraz częściej pojawiają się specjalne działy ze zdrową żywnością - tam też znajdziemy nasze zboża! Zwracajcie uwagę na skład podany na opakowaniu - takie zboża nie powinny posiadać cukru lub innych niezdrowych dodatków, a najlepiej aby zboża były BIO - wąłsnie takie produkty oferuje nam Soligrano - zachęcam do zerknięcia na stronę http://www.soligrano.pl/ lub fb Soligrano.
Znajdziecie tam dużo więcej informacji na temat ich produktów oraz tego dlaczego warto po nie sięgać!
Nam zboża ekspandowane dodały smaku i nowości na przyjęciu urodzinowym Emilki - ciasteczka, posypki i dekoracje oraz Puffinki jako przegryzka dla dzieciaków okazały się strzałem w dziesiątkę! Było smacznie i zdrowo! Polecam spróbujcie i wy - u nas już będą stałym gościem :)
Nam zboża ekspandowane dodały smaku i nowości na przyjęciu urodzinowym Emilki - ciasteczka, posypki i dekoracje oraz Puffinki jako przegryzka dla dzieciaków okazały się strzałem w dziesiątkę! Było smacznie i zdrowo! Polecam spróbujcie i wy - u nas już będą stałym gościem :)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń