wtorek, 19 czerwca 2018

Miód i pokrzywa - wspieraj odporność naturalnie !

Pokrzywa jest bardzo często spotykaną rośliną, która rośnie prawie wszędzie - niestety jej cenne działanie na nasz organizm nie jest do końca docenione.

Dlatego zdradzę Wam mój przepis na naturalne wspieranie odporności zarówno mojej jak i dziecka.



Pokrzywa zawiera wiele cennych dla organizmu substancji, witamin, mikroelementów oraz soli mineralnej, które mają cudowny wpływ na nasz organizm i oczyszczają nasze ciało z toksyn. Z pewnością możemy tu wymienić witaminy A,C,E i K oraz wapń, magnez, żelazo, krzem, kwasy takie jak masłowy, pantotenowy, fosforowy, przeciwutleniacze i wiele innych zdrowych substancji.

Najlepsze działanie ma młoda pokrzywa, którą najlepiej zrywać w maju.


Miód  pszczeli  natomiast najlepiej ze sprawdzonej pasieki również zawiera bardzo wiele cennych składników. Jego działanie i zastosowanie zależy głównie od tego z jakich kwiatów pszczoły zbierały nektar. Wybierając miód warto wybrać ten, który najbardziej pasuje do leczenia naszych dolegliwości.

Ja do swojej receptury wybieram miód spadziowy, który charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą. Ponadto cechuje się działaniem przeciwzapalnym i wykrztuśnym, wspomaga system odpornościowy człowieka. Ten rodzaj miodu polecany jest w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.

Do naszej receptury potrzebne nam będzie

1 szklanka soku z pokrzywy

4 szklanki miodu


Sposób przygotowania


Świeże, zerwane pokrzywy najlepiej młode liście majowe dokładnie myjemy.

Następnie suszymy i mielimy w maszynce do mięsa. Tak powstałą papkę wyciskamy przez szmatkę lnianą lub gazę. W zależności od tego ile soku uda nam się zebrać potrzebne nam jest 4 razy więcej miodu.

Miód lekko podgrzewamy, aby był  płynny i mieszamy z naszym sokiem z pokrzywy. Następnie przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Taki miód pokrzywowy przechowujemy w lodówce i zachowuje on swoje właściwości nawet przez 2 lata. Przed każdym użyciem dobrze mieszamy, gdyż miód może opaść na dno.

Warto jeść po 1 łyżeczce na czczo - nasza mikstura jest niesamowicie pyszna więc to sama przyjemność!


Taki miód pokrzywowy można podawać już po 1 roku życia dziecka (warto wprowadzić go do diety zachowując wszelką ostrożność, gdyż zdarza się że pokrzywa lub miód może wywoływać alergie). Tak przyrządzony miód z pokrzywą codziennie podaje swojej córce, która zmagała się z lekką anemią oraz wrażliwą skórą, skłonną do podrażnień. Obecnie jej wyniki się poprawiły, a problemy skórne znikły. Skóra znów stałą się delikatna i miękka, a córka nabrała więcej energii i siły. Ja również korzystam z dobroci tych cennych składników i ciesze się ich dobroczynnym działaniem. Polecam i Wam - naturalne i pyszne połączenie.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz