Miód i pokrzywa - wspieraj odporność naturalnie !
Pokrzywa jest bardzo często spotykaną rośliną, która rośnie prawie
wszędzie - niestety jej cenne działanie na nasz organizm nie jest do
końca docenione.
Dlatego zdradzę Wam mój przepis na naturalne wspieranie odporności zarówno mojej jak i dziecka.
Pokrzywa zawiera wiele cennych dla organizmu substancji, witamin, mikroelementów oraz soli
mineralnej, które mają cudowny wpływ na nasz organizm i oczyszczają nasze ciało z toksyn. Z pewnością możemy tu wymienić witaminy A,C,E i K oraz wapń, magnez, żelazo, krzem, kwasy takie jak masłowy, pantotenowy, fosforowy, przeciwutleniacze i wiele innych zdrowych substancji.
Najlepsze działanie ma młoda pokrzywa, którą najlepiej zrywać w maju.
Miód pszczeli natomiast najlepiej ze sprawdzonej pasieki również zawiera bardzo wiele cennych składników. Jego działanie i zastosowanie zależy głównie od tego z jakich kwiatów pszczoły zbierały nektar. Wybierając miód warto wybrać ten, który najbardziej pasuje do leczenia naszych dolegliwości.
Ja do swojej receptury wybieram miód spadziowy, który charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą.
Ponadto cechuje się działaniem przeciwzapalnym i wykrztuśnym, wspomaga system odpornościowy człowieka. Ten rodzaj miodu polecany jest w schorzeniach dróg
oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu
nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.
Do naszej receptury potrzebne nam będzie
1 szklanka soku z pokrzywy
4 szklanki miodu
Sposób przygotowania
Świeże, zerwane pokrzywy najlepiej młode liście majowe dokładnie myjemy.
Następnie suszymy i mielimy w maszynce do mięsa. Tak powstałą papkę wyciskamy przez szmatkę lnianą lub gazę. W zależności od tego ile soku uda nam się zebrać potrzebne nam jest 4 razy więcej miodu.
Miód lekko podgrzewamy, aby był płynny i mieszamy z naszym sokiem z pokrzywy. Następnie przelewamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Taki miód pokrzywowy przechowujemy w lodówce i zachowuje on swoje właściwości nawet przez 2 lata. Przed każdym użyciem dobrze mieszamy, gdyż miód może opaść na dno.
Warto jeść po 1 łyżeczce na czczo - nasza mikstura jest niesamowicie pyszna więc to sama przyjemność!
Taki miód pokrzywowy można podawać już po 1 roku życia dziecka (warto wprowadzić go do diety zachowując wszelką ostrożność, gdyż zdarza się że pokrzywa lub miód może wywoływać alergie). Tak przyrządzony miód z pokrzywą codziennie podaje swojej córce, która zmagała się z lekką anemią oraz wrażliwą skórą, skłonną do podrażnień. Obecnie jej wyniki się poprawiły, a problemy skórne znikły. Skóra znów stałą się delikatna i miękka, a córka nabrała więcej energii i siły. Ja również korzystam z dobroci tych cennych składników i ciesze się ich dobroczynnym działaniem. Polecam i Wam - naturalne i pyszne połączenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz