wtorek, 18 grudnia 2018

Zdrowa Moc cytryny w korzennym syropie





Zdrowa Moc cytryny w korzennym syropie 

Gdy za oknem pojawia się przymrozek i śnieg ja coraz częściej sięgam po pyszną i aromatyczną herbatkę, a najlepiej smakuje  gdy dodam do niej własnej roboty cytrynkę w syropie korzennym. 

Dziś robiłam go razem z Emilką aby mieć zapas na święta, które z taką herbatą będą pyszne i aromatyczne. 

Do przygotowania naszej cytrynki będziemy potrzebować

  • 1 kg cytryny 

  • 1 pomarańcza

  • 10 sztuk goździków 

  • 3 sztuki anyżu gwiaździstego

  • 1 kora cynamonu

  • koszeń imbiru

  • 0,5 kg cukru

  • 0,5 litra wody

 A teraz do dzieła

Cytryny i pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie dokładnie myjemy. Tutaj mogą nam pomóc nasze dzieciaki - mycie cytrusów to fajna zabawa. 

Następnie czyste już owoce, kroimy w cienkie plastry.   Nastawiamy wodę z cukrem i gdy już wrze dodajemy nasze korzenne przyprawy - gotujemy jeszcze chwile - tak powstaje nasz syrop. 


Do przygotowanych wcześniej słoiczków wkładamy po 2-3 plasterki imbiru, a następnie ciasno układamy plasterki cytryny i pomarańcze. W tym zadaniu również mogą pomagać nam nasze dzieci. Ich zaangażowanie w przygotowanie dodaje dodatkowego uroku:)

 

Pełne słoiki cytryny zalewamy gotowym syropem (staram się aby w każdym słoiku były goździki ) i pasteryzujemy ok 25 minut. Gotowe !

Zapach cytryn i syropu pięknie wypełnił nasz dom i już nastraja nas na święta, dodatkowego uroku dodaje śnieg za oknem. Herbatka z taką cytrynką smakuje i pachnie wybornie, a co ważne zawiera w sobie dużo witaminy C, a imbir ma działanie przeciwzapalne, łagodzi bóle mięśni, leczy przeziębienie i ułatwia trawienie oraz poprawia krążenie krwi, a więc też prace mózgu. Takie działanie przyda się nam i naszym dzieciom. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz