Tarta cytrynowa z bezą
Ciasto
- 180 g mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki zagniatamy ręką, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Najlepiej gdy zrobimy to dość szybko, wtedy ciasto będzie idealnie kruche. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na ponad godzinę. W tym czasie naczynie na tartę dokładnie i grubo smarujemy masłem.
Następnie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy - wykładamy nim nasze naczynie do pieczenia. Dokładnie nakładamy na spód i boki - możemy też rwać i rozciągać ciasto palcami. Spód ciasta dobrze nakłuwamy widelcem i znów wkładamy do lodówki, a tym czasem nastawiamy piekarnik na 190 stopni C - ja nastawiam na góra i dół bez termoobiegu.
Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy ciasto i pieczemy ok 30 minut - do uzyskania złotego koloru.
Masa cytrynowa
- sok z cytryny z około 2- 3 cytryn ok. 125 ml
- 125 ml wody
- starta skórka z 2 cytryn
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
Ścieramy skórkę z naszych cytryn. Następnie wycisnąć sok z cytryn i przecedzić przez sitko. Wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować - masa zgęstnieje. Masę ściągamy z ognia i dodajemy pokrojone masło i szybko mieszamy aby je połączyć z masą. Następnie dodajemy jajko i żółtka i znów szybko mieszamy - nasza masa powinna być gęsta.
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Na kruchym spodzie- może być gorący wykładamy krem, a następnie wykładamy pianę z białek dokładnie rozprowadzamy po kremie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz